Schoonmaak van een ziekenhuis: enkele aandachtspunten

We hechten allemaal belang aan een ordelijke, nette en hygiënische omgeving. We huiveren allemaal wanneer we met een gebrek hieraan geconfronteerd worden. Maar op sommige plaatsen is een optimale hygiëne niet alleen een kwestie van comfort, maar een zaak van levensbelang. We denken dan natuurlijk in de eerste plaats aan een hospitaal, waar het belang van een goede, grondige en gedetailleerde schoonmaak niet genoeg benadrukt kan worden. Lees er daarom zeker volgende richtlijnen op na: ze kunnen u helpen om zowel persoonlijke als financiële catastrofes te voorkomen!

Een goede ziekenhuis-schoonmaak verlaagt de kans op ziekenhuisinfectie

Het is de nachtmerrie van elk ziekenhuis: te kampen krijgen met de gevreesde ziekenhuisinfecties. Nochtans is de kans dat dit gebeurt reëel, zeker indien de hygiënische omstandigheden of de efficiëntie van de schoonmaakdienst in het ziekenhuis zelfs maar enigszins te wensen overlaten. Ziekenhuisinfecties ontstaan door de verspreiding van ziekenhuisbacteriën, een gevaarlijk soort bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Wanneer deze zich verspreiden, kunnen ze resulteren in zeer besmettelijke aandoeningen zoals het meest bekende MRSA en het leven en welzijn van alle patiënten in het ziekenhuis in gevaar brengen. Het loont dus om aandacht te besteden aan een goede hygiëne, want dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de ziekenhuisbacterie geen vrij spel krijgt in uw hospitaal. Met andere woorden: schoonmaak moet prioriteit nummer 1 zijn voor uw ziekenhuis!

Wist u dat …
de kans op ziekenhuisinfectie kan oplopen tot 10%, ongeacht de patiënt en zijn of haar aandoening? Dit procent kan alleen verlaagd worden door een zeer streng beleid op het gebied van ziekenhuishygiëne en de schoonmaak van het hospitaal.

Breng de reputatie van uw ziekenhuis niet in gevaar: investeer in professionele schoonmaakdiensten

Eén slechte ervaring is voldoende om het resultaat van duizenden goede ervaringen te doen kelderen! Deze uitspraak geldt voor elk dienstverlenend bedrijf, maar uiteraard in het bijzonder als er levens op het spel staan. U kunt er van op aan dat wanneer uw ziekenhuis op compromitterende wijze in de media of zelfs maar via mond-aan-mond-overdracht vermeld wordt, de gevolgen zich onmiddellijk zullen laten voelen. Het is veel eenvoudiger om het gestelde vertrouwen van uw patiënten en hun familie te behouden dan om het te moeten herstellen nadat het een deuk heeft gekregen. Zorg er daarom voor dat de schoonmaak binnen uw ziekenhuis onberispelijk verloopt en zorg ervoor dat de goede naam van uw hospitaal niet geschaad wordt!

Voor de schoonmaak van rust- en zorgtehuizen gelden dezelfde regels als voor een ziekenhuis

Dat ziekenhuis-schoonmaak cruciaal en een investering in een professionele schoonmaakdienst waard is, mag intussen wel duidelijk zijn. Maar vergeet niet dat dezelfde hygiënestandaarden ook gelden voor andere zorginstellingen zoals rusthuizen! Een gebrek aan netheid kan hier immers dezelfde rampzalige gevolgen hebben als in een ziekenhuis waar onvoldoende aandacht wordt besteed aan de schoonmaak.